Articole

Ce este literatura digitală?

Odată ce ne-am apropiat tot mai mult de un mediu digital, mai mulţi artişti, programatori sau simpli entuziaşti, au început să integreze creaţiile proprii în mediile electronice cum ar fi calculatoare, telefoane, tablete sau alte forme ale tehnologiei: maşinării zburătoare, piese de domino cu picioare, scoici vorbitoare etc.  Această iniţiativă are ca prim scop plasarea tehnologiei de la utilitate spre metodă de exprimare sau de a trăi. Fiind omniprezentă, ne înconjoară pe toţi şi joacă un rol important în viaţa fiecăruia. O formă a artei integrată în mediul digital este literatura.

Literatura digitală, cunoscută și ca literatura electronică sau E-lit, este un gen al lieraturii prin care experienţa de citirie şi scriere a textului e extinsă cu ajutorul uneltelor digitale. “Extinsă” în acest context, însemnând că textul poate avea forme caracteristice unui mediu digital, astfel, un text poate obţine sunet, cinetism, animaţii, imagini, culori, interacţiune. De asemenea, textul în cauză nu este neapărat scris de o persoană, ci de un program cu un algoritm în spate, sau de o mulţime de persoane care au interacţionat/interacţionează prin internet.

Se consideră că primul text digital a fost scris în 1952 de Cristopher Strachey, care a fost prietenul lui Alan Turing, fiind vorba despre o serie de scrisori de dragoste generate de un calculator. În 1952, calculatorul pe nume Manchester University Computer (M. U. C.) genera o scrisoare de dragoste o dată pe minut din peste 424 milionae de combinaţii posibile. Puteţi vedea câteva exemple în imaginile de mai jos sau puteţi explora mai multe variante pe  acest site.

Uneori, apar texte amuzante şi aproape de realitate, alteori unele care nu au niciun sens. Asta se datorează faptului că textul este selectat la întâmplare şi e greu în aşa condiţii să creezi ceva cu sens. Cu toate astea, se pot găsi modalităţi de interpretare dacă toate textele sunt  analizate împreună, nu individual. De asemenea, pentru cei mai tehnici, se poate analiza algoritmul din spate, exprimat în cod, care generează scrisorile propriu-zise.

Acest text aparţine genului de poezie generativă. Există o mulţime de categorii în literatura digitală, cum ar fi poezia cinetică, poezia hypertext, interactivă sau prin joc, stripping text, vizuală sau forme încă nedescoperite. Este la latitudinea autorului cum doreşte să se exprime sau ce formă să abordeze, pentru că în acest mediu nu mai există aceleaşi limite.

Dacă v-a interesat subiectul, puteţi citi mai multe pe acest blog sau participa într-un curs de pe edX. Pentru a explora şi a citi literatură digitală vă recomand colecţia de la MIT sau puteţi căuta singuri pe pământurile nestrăbătute ale internetului.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *