Articole

E-lit: Automatic Display Poetry

În postarea precedentă am explicat ce înseamnă literatura digitală, mai exact – scopul ei: a crea moduri neconvenţionale de citire şi scriere a unui text cu ajutorul uneltelor digitale. În acest articol vom discuta un subset al literaturii digitale care e concentrat asupra automatizării procesului de citire a textului. În articolul precedent am prezentat o categorie de texte bazate pe automatizare – scrisorile de dragoste generate de un program – unde aceasta participă în crearea textului, nu în modul de expunere al lui.

Cărtile obişnuite sunt citite secvenţial de la stânga la dreapta (sau alte modalităţi în alte limbi) şi conţin text pe toată pagina. Cititorul poate parcurge textul normal, rând pe rând, literă cu literă, sau poate trişa şi sări peste, în special dacă pe aceeaşi pagină se află litere pronunţate sau de tipar, enunţând o emfază, un eveniment important, sau când cartea ajunge la final, cititorul e conştient de asta şi ştie că punctul culminant va ajunge în curând. Aceasta strică experienţa de citire deoarece evenimentele din text nu mai sunt aşa imprevizibile şi cititorul nu mai obţine trăirea pe care ar trebui să o primească. Tocmai din acest motiv, unii autori s-au gândit să introducă instrucţiuni de citire înainte de cartea propriu-zisă. De exemplu, nuvela de Julio Cortazar pe nume “Hopscotch”, poate fi citită în două moduri: de la prima pagină la ultima, sau urmând un “Tabel de instrucţiuni” unde este indicată ordinea capitolelor pentru a fi citite. În ambele cazuri se creează o nouă naraţiune neasemănătoare cu cealaltă.

În literatura digitală, autorii iau alte abordări, desigur din cauza mediului în care este expus textul. Fiind pe un ecrean, nu pe o foaie, apariţia cuvintelor sau literelor este la dispoziţia autorului, în dependenţă de ce vrea să exprime. Cuvintele pot apărea spontan în mai multe locuri ale ecranului, după un flux anume, sau pot dispărea la fel. Aşadar, cititorul nu poate reveni înapoi la textul deja citit (doar dacă e un video poate da înapoi) sau trişa când se uită la textul din “viitor”. Astfel, experienţa de citire este diferită cărţilor convenţionale şi este menţinută acea imprevizibilitate a evenimentelor din text.

Puteţi vedea un exemplu simplu al acestui gen de E-lit în videoul de mai jos, ce este literalmente Star Wars IV: A New Hope. Textul poate părea plictisitor, neoriginal, dar însăşi metoda de expunere şi experienţa cititorului este importantă.

Pe lângă aceasta, desigur există mai multe poeme/texte de acest gen. Însă, un reprezentat recunoscut al acestui gen este Young Hae Chang Heavy Industries ce combină muzica de still jazz, funk cu texte expuse automatizat. Puteţi vedea majoritatea creaţiilor pe site-ul lor. Pentru a avea o idee puteți viziona video-ul de mai jos. Textul, care se numeşte Dakota, este bazat pe Cantos I de Ezra Pound.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *