Credit: https://the-dots.com/projects/an-illustrated-timeline-of-hip-hop-in-chicago-culture-trip-349138
Articole

Literatura în Hip-Hop (I)

Cine mă cunoaște, știe că mă pasionează decodarea versurilor din piesele care îmi plac. Fie un research demn de doctorat, fie o căutare rapidă pe Genius (o platformă care pune în lumină sensul versurilor), ador să împart cunoștințe despre cântece și referințe. Astfel, părea de la sine-înțeles că mă va interesa subiectul apariției literaturii în piesele celor ca Jay-Z, Kendrick Lamar și alți zei ai genului Hip-Hop/Rap, unde urechile mele își fac traiul din când în când.

Pare o combinație nefastă, dar și cântecele de calitate oferă un fel de poezie, iar cei care le recită/rostesc pe beat au nevoie de niște abilități demne de acest craft. Oricine ar trebui să știe că, pentru a scrie bine, trebuie să și citești mult. Prin urmare, am căutat referințe literare printre piesele mele favorite, dar am și descoperit câteva noi, urmărind modul (ingenios) în care au fost strecurate printre ritmurile de rap.

Jay-Z și Jay Gatsby

„Stock markets just crash, now I’m just a bill
History don’t repeat itself, it rhymes, 1929, still
Write like Mark Twain, Jay Gatsby, I park things
Yellow cars, yellow gold like Slick Rick, still tip”

100$ Bill

Această piesă face parte din soundtrack-ul ecranizării Marelui Gatsby (cea cu Leonadro DiCaprio), produs de Baz Luhrmann și Anton Monsted, iar Hov 1 a avut rolul de producător executiv.

Jay parafrazează un citat de-al lui Mark Twain (“History doesn’t repeat itself, but it does rhyme”) și își etalează talentele scriitoricești, comparându-se cu autorul american, cunoscut pentru Aventurile lui Tom Sawyer, Aventurile lui Huckleberry Finn și Prinț și cerșetor.

Nu numai că scrie ca Twain, dar rapperul se regăsește și în personajul principal al lui Fitzgerald, care reprezintă motivul omului ”self-made”. Cred că este de prisos să reamintim poziția lui Jay-Z în industria muzicală și în afaceri, precum și de începuturile sale modeste din Marcy Projects, Brooklyn.

Continuă prin a aduce aminte de prăbușirea bursei americane din 1929, care a precedat Marea Depresiune. El compară acei ani cu criza financiară din 2007-2008, care era la doar 5 ani în urmă față de momentul premierei filmului (2013).

Sintagma „I park things/Yellow cars” face referire la faimosul Rolls Royce de culoare galbenă condus de Gatsby, aducând aminte și de colecția auto de invidiat a lui Jay-Z.

Un alt rapper profund inspirat de munca lui F. Scott Fitzgerald este G-Eazy. El și-a denumit al treilea album (The Beautiful & Damned) după romanul omonim al lui Fitzgerald, care prezintă viața unui cuplu în New York-ul anilor ’20. Cei doi erau forțați să facă față dimineața dezastrului pe care îl făceau cu o seară înainte. Rapperul recunoaște într-un interviu că empatizează cu personajele romanului, deoarece G-Eazy se distrează toată noaptea, trăind o viață fără consecințe, iar Gerald (de unde vine G din G-Eazy) trebuie să strângă dimineața.

2Pac meets Maya Angelou

Este anul 1993: un tânăr rapper își întâlnește idolul, marea poetă Maya Angelou, pe platourile filmului Poetic Justice. Acel rapper era nimeni altul decât 2Pac, chiar dacă Maya Angelou nu știa la vremea respectivă cine era acel băiat, sau cât de influențat a fost de versurile poetei, mai ales de textul care deplânge soarta rasei lor, Still I Rise.

Peste 6 ani, albumul post-mortem al lui 2Pac și The Outlawz, Still I Rise, este lansat, album care conține și piesa cu același nume care, asemenea poemului care stă la baza cântecului, pictează un tablou sumbru privind viața rapperului, încercând să navigheze apele tulburi ale unei Americi încă rasiste.

For Whom The Beat Tolls

După destrămarea trupei OutKast în 2006, o ieșire în glorie după ce au câștigat Album Of The Year la Grammy-urile din 2004 cu LP-ul dublu, Speakerboxxx/The Love Below (cel cu Hey Yaaa!), André 3000 s-a retras. Astfel, orice feature de la el este pentru fani o mană cerească.

A colaborat cu Frank Ocean de două ori: pe albumele Channel Orange (Pink Matter) și Blonde (Solo (Reprise)). Pe Pink Matter, 3 Stacks (cum i se mai spune rapperului din Atlanta) are următoarele versuri:

„Hopped into my car; drove far
Far’s too close and I remember my memory’s no sharp
Butter knife, what a life, anyway
I’m building y’all a clock, stop, what am I, Hemingway?”

André începe să povestească și să picteze cadrul în care se afla cu o finețe de mare autor, de unde și comparația cu Ernest Hemingway, scriitorul american cunoscut pentru For Whom The Bell Tolls, The Old Man and The Sea, A Farewell To Arms.

Rapperul creează o altă comparație superbă în sintagma „my memory’s no sharp/Butter knife”; am putea spune că e adevărată poezie.

Un alt rapper care se inspiră din opera lui Hemingway este J. Cole, care își numește prima piesă de pe albumul 4 Your Eyez Only după romanul din 1940, For Whom The Bell Tolls.

The first rule about Fight Club is…

…you don’t talk about Fight Club. Și, evident, această regulă a fost încălcată, iar câțiva rapperi au făcut referire la celebrul club. Chiar dacă ei, cel mai probabil, aduc aminte de filmul din 1999 regizat de David Fincher, în care joacă Edward Norton și Brad Pitt, nu ar fi avut despre ce să vorbească dacă nu ar fi fost Chuck Palahniuk, care a plublicat romanul cu trei ani înainte.

Kanye West, Bound 2 de pe Yeezus:

„I know I got a bad reputation
Walking-round-always-mad reputation
Leave-a-pretty-girl-sad reputation
Start a Fight Club, Brad reputation”

Brockhampton, STAR de pe SATURATION:

„Brad Pitt, start a fight club
Turn the trap into the nightclub”

G-Eazy, Endless Summer Freestyle:

„G-Eazy, Gerald, Fight Club: Tyler Durden
I’m always playin’ both sides”

Pentru cine vrea să înțeleagă ce a vrut să zică G-Eazy, recomand să citească cartea (sau, dacă e mai leneș, să vadă filmul), fiindcă e unul din cele mai mari plot twist-uri, și nu vreau să fur acest moment.

Sunt prea multe referințe de acest fel în Hip-Hop pentru a le putea înghesui într-un singur articol, așa că aici găsiți continuarea. 🙂

  1. alt nume pentru Jay-Z

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *