Ice Cube citind biografia lui Dick Gregory
Ice Cube citind biografia lui Dick Gregory © themrskendall@Instagram
Articole

Literatura în Hip-Hop (II)

În articolul precedent, am scris despre câteva referințe literare prezente în piesele unora din cei mai cunoscuți rapperi. Din fericire, nu sunt puține, motiv pentru care vă aflați aici 🙂

The Roots of Chinua Achebe

Al patrulea album al celor de la The Roots se numește Things Fall Apart, preluând numele romanului de debut al scriitorului nigerian Chinua Achebe, publicat în 1958. Romanul prezintă viața pre-colonială din partea sud-estică a Nigeriei și sosirea europenilor la sfârșitul secolului al 19-lea. Este una din cele mai citite cărți din literatura africană și este considerată o capodoperă.

Pe lângă omagiul adus în titlu, în piesa 100% Dundee, Black Thought (unul din rapperii din grup) are următoarele versuri: „Push pen to paper like Chinua Achebe”, etalându-și măiestria cu care scrie și lăudând-o pe cea a autorului african.

The Roots of Malcolm Gladwell

Malcolm Gladwell este un jurnalist de talie mondială, care a lucrat la The Washington Post și The New Yorker, iar cărțile lui ajung cu regularitate în The New York Times Bestseller List.

Ținând cont de faptul că rapperii de la The Roots au dovedit că sunt niște intelectuali, nu este de mirare că și-au numit albumul din 2004, The Tipping Point, după cartea lui Gladwell din 2000, The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference.

Iar Gladwell?

După cum am zis, Malcolm Gladwell a avut un mare impact în cultură, așa că nu ar trebui să ne mirăm dacă și alți rapperi s-au inspirat din munca lui. Cu albumul The Heist, Macklemore a făcut istorie (și a furat Grammy-ul lui Kendrick Lamar în 2013). Piesa Ten Thousand Hours face referire la teoria jurnalistului canadian din cartea Outliers (2008), cum că, pentru a deveni maestru într-un domeniu, trebuie să muncești cel puțin 10000 de ore pentru asta. Macklemore susține că și el a muncit atât pentru a ajunge unde este.

„Ten thousand hours

I’m so damn close I can taste it

On some Malcolm Gladwell

David-Bowie-meet-Kanye shit”

Apropo de Kendrick…

Nu putem nega statutul de GOAT 1 al lui Kendrick Lamar; cu un premiu Pulitzer și laudele lui Toni Morisson în buzunar, rapperul din Compton dărâmă zid după zid cu versurile și narațiunile sale. De la piese lungi de 12 minute precum Sing About Me, I’m Dying of Thirst, la hituri de radio precum Humble, el dă 110% în execuția sa și introduce tot felul de nume și informații pe care nu le-ai auzi neapărat într-un cântec oarecare.

Doar în piesa King Kunta de pe albumul To Pimp A Butterfly există 3 referințe literare.

Titlul aduce aminte de personajul Kunta Kinte, protagonistul romanului Roots: The Saga of an American Family de Alex Haley. Versul „King Kunta, everybody wanna cut the legs off him” face referire la ororile prin care trebuiau să treacă sclavii din America dacă încercau să evadeze; K-Dot se identifică cu Kunta, deoarece simte că toată lumea vrea să îl încetinească în cursa în care a pornit, cea de a evada din mediocritate și de a deveni, după cum am zis, GOAT.

Versul „When you got the yams—(What’s the yams?)” aduce în discuție două cărți. În primul rând, yams înseamnă ignamă, un fel de cartofi. Ei sunt un laitmotiv în cartea lui Ralph Ellison, Invisible Man. Naratorul se plimbă prin New York, iar când le simte mirosul pe stradă, este purtat instant cu gândul la originile sale din Sud. Totodată, este și un simbol al autenticității, el declarând “I yam what I am”.

În al doilea rând, această legumă este un element de bază în gastronomia africană. Ea apare și în romanul Things Fall Apart, despre care am scris mai sus; în societatea descrisă în carte (Igbo), valoarea unui om era dată de mărimea culturii sale de yams.

Albumul DAMN. este construit pe baza textului sfânt și face referiri la Biblie; doar dacă ne uităm la titlurile pieselor putem deduce legătura religioasă, dar și dualitatea dintre spiritualitate și faimă (LUST, LOVE, PRIDE, LOYALTY, GOD, YAH). Kendrick folosește termeni religioși în versurile sale pentru a-și demonstra punctul.

Dar câți rapperi mai citesc biblia în zilele noastre?

Mai mulți decât ai zice. Poate una din cele mai cunoscute piese hip-hop, și mă refer aici la Gangsta’s Paradise de Coolio, începe cu un citat din Psalmul 23:

„As I walk through the valley of the shadow of death”.

Nu putem să uităm de Kanye, iar dacă ar trebui să menționăm de fiecare dată când a citat Biblia, nu am mai termina; titlul albumului Jesus Is King vorbește de la sine. Piesa Father, Stretch My Hands (Pt. 1 & 2) parafrazează Psalmul 88:9, respectiv versul Father, I stretch my hands to Thee.

J. Cole nu face excepție de la discuție; în piesa Change de pe albumul 4 Your Eyez Only, rapperul din Carolina de Nord se identifică cu fiul risipitor descris în pilda din Noul Testament:

„Yeah, prodigal son, got a new gun

This one don’t run out of ammo”

Spre surprinderea unora (mă includ), G-Eazy se încadrează în acest grup. Titlul piesei Leviathan face referire la monstrul marin care, în iudaism și creștinism, are legătură cu diavolul. Implicit, titlul cântecului sugerează partea diavolească a rapperului, care este conștient de excesele și, dacă e să rămânem în temă, păcatele sale.

În piesa Mile High, James Blake colaborează cu Travis Scott și aduc aminte de perioada petrecută de Iisus în deșert: „40 days 40 nights, feel like a holy night”.

Partea a treia în curând!

  1. Greatest Of All Time

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *